Domů » Zahrada » Co by měly umět postřikovací pistole a zavlažovače zajišťující závlahu vaší zahrady?
zavlaha zahrady

Co by měly umět postřikovací pistole a zavlažovače zajišťující závlahu vaší zahrady?

Bře 15, 2022
Publikoval:
1978 přečtení

Ti, kteří nechtějí po zahradě nosit konve s vodou, ale rádi by svým zádům konečně ulevili, se obvykle jako po možnosti první volby poohlížejí po zahradní hadici s postřikovací pistolí anebo automatickým zavlažovačem. Co všechno by tito pomocníci měli umět a na co se zaměřit při jejich výběru?

Postřikovací pistole nejen s mlhou

Některé kvalitnější postřikovací pistole dokážou nabídnout hned několik funkcí naráz. Typicky jde o vodní mlhu, sprchu, trysku, plochý postřik anebo oplachování. Existují však i levnější postřikovače pro závlahy zahrad, které mají integrovány jen některé z těchto funkcí. K čemu jsou dobré? Například mlhu oceníte při zálivce velmi malých a ještě křehkých rostlin. Univerzální sprchou pak můžete zalévat téměř všechny druhy rostlin a plochý proud zajistí ukázněný tok vody vhodný pro plnění konví, které určitě ještě hned tak vyhazovat nebudete. Oplach se hodí nejen k zalévání, ale také pro mytí automobilů, terasy anebo třeba jízdního kola, zkrátka na běžnou údržbu okolí domu. Tryska pak vytváří prudký proud vody, který pomůže s umytím zaneseného zahradního nářadí či čištěním zahradního nábytku.

Čeho si ještě všímat při výběru postřikovací pistole?

Rozhodně vyžadujte ergonomický tvar, díky němuž se vám bude lépe držet. Nespoléhejte na to, že těch pár minut nějak přežijete. V horkých letních dnech se zálivka může protáhnout i na hodinu a už vaše ruce pocítí. Materiál použitý na výrobu zavlažovacích pistolí by měl být mrazuvzdorný, aby umožňoval zavlažování i v zimě. Nikdy přece nevíte, jestli nebude nutné pokropit zimní zahradu a tahat do ní konve s vodou se vám chtít nebude. V případě zimního zavlažování ale dejte pozor na kondici čerpadla pro závlahy, a pokud možno jej přesuňte do vytápěného prostoru nebo alespoň tam, kde nemrzne.

A co zavlažovače?

Zavlažovače vám pomohou, pokud nemáte dost času, ale přesto chcete ze své zahrady mít užitek. Jestliže je použijete ve spojení s časovačem, nemusíte se starat ani o jejich spouštění a vypínání a vaše zahrada bude stále zelená. S jakými typy zavlažovačů můžete počítat? Nejčastěji se na zahrady volí zavlažovače oscilační, vířivé, stacionární anebo impulsní.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Kopírování článků nebo dalších částí tohoto webu je bez souhlasu redakce zakázáno.